Speldesign - Entreprenör

Speldesign Entreprenör är en ettårig yrkesutbildning i speldesign för dig som vill bli speldesigner. Utöver den första terminen som fokuserar på spel, design och berättande så arbetar vi med entreprenörskap och ger dig verktyg för att arbeta som speldesigner till exempel i mindre indieföretag eller som egenföretagare. Kursen går över två terminer. 

Vi riktar oss till dig som vill arbeta med speldesign och har ett stort intresse och erfarenhet av spel och spelande på ett eller annat sätt, till exempel genom lajv och rollspel, datorspel eller brädspel och vill prova på att ta fram egna spelidéer och utforska spel som uttryck. Vi arbetar utåt mot de verksamma företag och föreningar som finns i Malmöregionen, med gästföreläsare, studiebesök och workshops. Studierna sker på heltid där tiden delas mellan lektioner och workshops och eget projektarbete. Fokus under kursen ligger på att ta fram prototyper och utforska spel som fenomen - analogt och digitalt, samt att få insikt i speldesignsbranschen och att ta fram en portfolio. 

Mitt i Malmö

Lokalerna på Sofielundsvägen ligger nära till allt i Malmö, med gott om kreativa verksamheter i husen runt om och på den närliggande Norra grängesbergsgatan. Det är också nära till Möllevångstorget och Malmös kreativa kärna.

Din egen utveckling

Under utbildningen får du en chans att arbeta med spel och hitta din egen potential. Målet är att du efteråt ska hittat just ditt uttryck och fått utforska spel från ett skapande perspektiv. Du får verktyg att arbeta med, olika metoder och självförtroende att utforska dina idéer.

Entreprenörskap

Speldesign Entreprenör är en yrkesutbildning där du lär dig hur du som speldesigner kan arbeta som egenföretagare eller i indieföretag. Vi arbetar med entreprenörskap och går igenom bland annat finansieringsmodeller, projektarbete och roller, portfolio-arbete och verktyg. 

Vi arbetar med kortare projekt såväl som längre där du som deltagare får en chans att pröva dina idéer och göra projektbeskrivningar samt systematisera din kunskap för att kunna applicera den direkt efter färdiggjord kurs, så väl som ger dig kunskap att använda om du väljer att läsa vidare inom ämnesområdet. 

Portfolio

I kursen lägger vi stor vikt vid att du som deltagare ska ha en användbar portfolio vid avslutad kurs, där dina projekt presenteras. Du lär dig att hantera enklare CMS och att viss web design och grafisk design. 

Workshops

Tillsammans skapar vi en kreativ miljö och arbetar i workshop-format. Du har tillgång till skolans lokaler och jobbar i projekt med dina klasskamrater.

Inspiration och nätverk

Vi gör studiebesök på spelföretag och hos föreningar för att få inspiration och bygga upp nätverk. Vi tar också in gästföreläsare för att upptäcka andra former av spel och vad man kan arbeta med som spelintresserad och kunnig.

Kursens innehåll

 • Konceptutveckling
 • Spelorienterat berättande
 • Kreativa uttryck: Du får prova olika kreativa uttryck och testa även mer traditionella konstformer.
 • Prototypverkstad: Under utbildningen provar du olika tekniker för att bygga low fi-prototyper för att kommunicera dina idéer.
 • Spelkritik: Vi tittar ingående på existerande spel och vad som händer i branschen. Vi tittar på både analoga och digitala spel.
 • Spelkonstruktion och spelmekanik: Du skapar själv spel och utforskar med hjälp av spelbara prototyper hur man bäst strukturerar dem.
 • Portfolio: Du får bygga upp en portfolio med dina prototyper.
 • Finansiering: Du får lära dig hur man söker pengar till projekt och hur man jobbar med crowdfunding.
 • Entreprenörskap: Under utbildningen tittar vi på hur man driver eget företag och egna projekt. 

Kursen är ett samarbete mellan Fridhems och Skurups folkhögskolor.

Kort om Speldesign - Entreprenör läsåret 2019

Längd: 1 år, start 19 augusti 2019

Studietakt: 100%

Behörighet: 3-årig gymnasiekompetens

Studiemedel: Speldesign - Entrepenör berättigar till studiemedel från CSN.

Kostnad: För material, resor, produktioner m.m. utgår en kostnad på 2500 kr. per termin. I denna kostad ingår anmälningskostnad. 

Ansökan

Gå till ansökan
Sista ansökningsdag 16 april 2019

Ansökan ska innehålla följande:

 • Fullständigt ifylld ansökningsblankett
 • Betygskopior som visar din högsta utbildningsnivå
 • Personligt brev där du berättar om dig själv, din bakgrund och dina önskemål om framtiden i förhållande till speldesign och spelande